četrtek, 29. marec 2012

Amandma k Rebalansu 1 proračuna za leto 2012

Rebalans 1 je občutno posegel v nekatere bistvene postavke, ki se nanašajo na vzgojo in izobraževanje. Če že razumemo, da se so se znižala sredstva za gradnjo nove šole, ne moremo razumeti, da je bil v celoti umaknjen znesek za nakup zemljišča za športno igrišče na Lavrici.

Dejstvo je, da v letošnjem letu za novo šolo potrebujemo denar za izdelavo projektov, za kar so bila sredstva v proračunu ustrezno povečana, mnogo manj pa za samo gradnjo, saj bo le-ta, če bo šlo vse po sreči, zapadla v prihodnje leto. V proračunu za leto 2013 so za enkrat namenjeni štirje milijoni. Komisija pripravlja ustrezna izhodišča za pripravo idejne zasnove.

V celoti pa je bila umaknjena postavka za nakup zemljišča za izgradnjo športnega igrišča. Ugotovljeno je namreč bilo, da se je predvideno zemljišče nahaja v prvem naravovarstvenem pasu in da Ministrstvo za kmetijstvo ne bo dalo soglasja za gradnjo, kar pomeni, da tudi v Občinskem prostorskem načrtu to zemljišče ne more biti opredeljeno kot zazidalno. Kljub temu, da je župan na seji Komisije za gospodarstvo, finance in pravne zadeve, ki je zasedala v ponedeljek, 16. marca. 2012, pokazal velik interes, da se poišče nadomestno zemljišče, postavke ne namerava vrniti v proračun. Da bi zaščitil interes, ki nedvomno prevladuje tako med krajani Lavrice kot svetnicami in svetniki, sem pripravil amandma in predlagal, da se znesek za nakup zemljišča za igrišče vzame iz postavke Nakup zemljišč – razno. Ta postavka je bila namreč v preteklem letu realizirana v višini 61 %, celotna postavka Nakupi zemljišč pa 71 %. Iz tega izhajam, da rezerve obstajajo. Ali bodo svetniki amandma podprli ali ne, bo jasno danes zvečer.

V vsakem primeru pa bo potrebno angažirati vse razpoložene sile, da bi na Lavrici našli primerno zemljišče za izgradnjo športnega igrišča. Otroci se nimajo kam dati, če povem čisto po domače. Tako apeliram zlasti na vse lastnike večjih zemljiških površin, da razmislijo, ali bi občini lahko prodali kakšno parcelo, s čemer bi bistveno pripomogli h kvalitetnejšemu bivanju in varnejšemu okolju za igro otrok. Morda nadete zgled v Ivanu Ogrinu, velikemu dobrotniku, katerega 60-letnice smrti smo se spomnili v lanskem letu. Letos namreč mineva 100 let, kar je ta omikani gospod prišel na Lavrico. Kaj ne bi bilo lepo, da bi se tega dogodka spomnili z novo pridobitvijo za kraj oziroma za krajane?

Razmišlja se tudi o začasni ureditvi zemljišča, kjer bo stala nova šola, da bi vsaj tam otroci našli približno varno zavetje za igro in druženje. Možnosti bodo znane v kratkem.

Torej, držimo pesti, da bodo svetnice in svetniki nocoj glasovali po svoji vesti, potem pa takoj »na lov« za ustreznim zemljiščem za ureditev športnega igrišča na Lavrici.