petek, 23. marec 2012

Kako bomo čistili občino/državo/svet?

Letošnji čistilni dan bo sobota, 24. marec. Dan pred materinskim dnevom, dan pred referendumom o družinskem zakoniku, dan referendumskega molka. Očitno je dan izbran posrečeno. Ob kupih odpadkov, ki jih brezvestneži lahkotno odlagajo v naravo, bomo govorili predvsem o smeteh in bo tako nedeljska obveznost do mater in družin ostala skrita pod molčečo gmoto odpadkov, referendumski molk pa zagotovljen.

Morda uvodni odstavek zveni tako, kot da nameravam razmišljati o družinskem zakoniku kot kupu smeti, ki ga je potrebno očistiti, da bosta pomembni vlogi matere in družine dobili pomen, ki jima gre. Res je, da bo tudi v nedeljo potekala »čistilna akcija«, vendar z eno razliko. Uspešna bo zgolj za tisto večino državljank in državljanov, ki se bodo po preštetih referendumskih glasovnicah znašli na strani večine. Sobota pa bo dan, ko bomo zmagali vsi, ki se bomo zapodili v kotanje in obcestne jarke ter jih skušali očistiti nesnage. Medtem ko so za zakonik odgovorni poslanke in poslanci, smo za čistilno akcijo odgovorni vsi. V kolikšni meri se te odgovornosti zavedamo in bomo kljub slabi kampanji na občinski ravni v soboto ob dogovorjenem času na dogovorjenem mestu? Na Lavrici je bilo danes zjutraj prijavljenih zgolj 30 krajank in krajanov, upam, da se nas bo v soboto zbralo bistveno več.

Osebno sem v zadnjem času napravil nekaj informativnih sprehodov po Lavrici in njenem hribovitem zaledju, da bi videl, kakšno je stanje. Nisem si mislil, da je mogoče v letu dni tako zelo nasvinjati naravo, saj smo krajani Lavrice pred letom dni precej dobro očistili naš kraj. Zaradi različnih odpadkov in lege smetišč, bi morali načrtovati, koga bomo kam poslali, saj, recimo, otroci zaradi varnosti ne morejo čistiti ob Dolenjski cesti ali nalagati zakonskih vzmetnic. Svoje videnje in predloge sem posredoval koordinatorki akcije Očistimo Slovenijo za Občino Škofljica ge. Radmili P. Blatnik na elektronski naslov, ki je bil objavljen, vendar nisem prejel še nobenega odgovora. Tako sklepam, da imajo nad stanjem pregled in ne potrebujejo sugestij domačinov. Hkrati sem opazil, da so se člani MTB Lavrica odločili, da bodo pregledali stanje ob Čemšeniški grajski poti in jo očistili nesnage. Pohvalno. Zadali so si konkretno nalogo, torej točno vedo, kam bodo šli. Bravo! Kako bo z ostalimi, bomo videli v soboto. Želim si velike udeležbe članov društev, ki že s pripadnostjo društvu kažejo poseben odnos do okolice, v kateri živijo, in seveda vseh posameznih občank in občanov. Morda pridejo celotne družine in tako ob delu za skupno dobro preživijo del dneva pred nedeljskim praznikom.

Glede na to, da akcija Očistimo Slovenijo pošilja ljudi na registrirana divja odlagališča, pa bo potrebno upoštevati, da na Lavrici in tudi drugod očistimo tudi robove javnih poti – zlasti ob Dolenjski cesti in železnici –, ki jih mimoidoči vsako leto dodobra nasmetijo. Aktualne so zlasti plastenke, pločevinke in tudi polne vreče mešanih odpadkov. Najde pa se še lepo število pokrovov avtomobilskih platišč, ki jih vozniki morda nevede zgubljajo ob cesti.

Medtem ko bo nedelja zopet ideološko obarvana in bo narod zaradi nesposobnosti pogovarjanja in dogovarjanja zakonito izvoljenih predstavnikov ljudstva zopet razklan na dvoje, nas lahko sobotna čistilna akcija poveže v eno. Skrb za čisto okolje ni stvar naših in vaših, teh in onih, pač pa nas, ki smo tukaj in zdaj. Sleherni človek namreč rad biva v čistem in urejenem okolju, tudi tisti, ki svinjajo po sosedovem pragu in tudi tisti, ki so preponosni, da bi se sklanjali zaradi nemarnosti nekoga drugega. Materialnega profita, h kateremu smo vedno bolj nagnjeni, ne bo. Bo pa med tistimi, ki se bomo čistilne akcije udeležili, ogromno moralnega zadoščenja. Naj bo število teh sorazmerno s tistimi, ki bodo dan po tem imeli slabo vest, ker jih ni bilo zraven.